Quaresima in musica - Festival v Gorici (Italija)

Zbor sv. Nikolaja je v soboto, 12. marca 2005, sodeloval na festivalu "Quaresima in musica" v Gorici (Italija). S celovečernim koncertom v katedrali je zbranemu občinstvu predstavil bogat repertoar duhovne glasbe. Festival organizira domači zbor "Coro Polifonico di Ruda" in poteka vsako leto v postnem času. Na njem se predstavijo italijanski zbori, letos pa so prvič k sodelovanju povabili tudi zbor iz tujine, tokrat iz Slovenije.

Navdušujoč koncert zbora, njihova muzikalna ustvarjalnost in odlične izvedbe, so prepričale italijansko občinstvo. Aplavzi stoječe ovacije ob koncu koncerta, ter izjave prisotnih po koncertu, so kazali izredno spoštovanje do dela pevcev in zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič. Vsi so si bili enotni, da je zbor pripravil izjemen koncert, poln čustev. Poustvarjena glasba skladateljev je imela v sebi dušo, ki jo je zbor izžareval iz skladbe v skladbo.



Sodelovanje z italijanskim zborom je bilo zelo uspešno in je že rodilo nove ideje. Ena glavnih je bila srečanje treh zborov iz treh držav: Avstrije, Italije ter Slovenije in koncertna turneja po vseh treh državah.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org