Otroški zbor

 

Zbor svetega Nikolaja Litija

V Zboru svetega Nikolaja Litija poje 50 pevk in pevcev iz Litije in orednje Slovenije. V petnajstih letih delovanja se je razvil v vrhunski pevski sestav, ki je s sodelovanjem pri bogoslužju v domači cerkvi, koncertiranjem po Sloveniji, gostovanji širom po Evropi postal priznan doma in v tujini. Odlikuje se po lepem zvoku ter prepričljivih izvedbah skladb različnih stilnih obdobij. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih se uvršča na najvišja mesta ter prejema številne posebne nagrade. Zadnja velika uspeha je dosegel na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Maasmechelen 2013 v Belgiji, kjer je osvojil absolutno prvo mesto in posebno nagrado za izvedbo obvezne skladbe ter na mednarodnem zborovskem tekmovanju Derry 2015 na Irskem z osvojenim prvim mestom.

Ponaša se s tremi zgoščenkami: Božična luč (2003), z izbranim, v slovenski jezik prepesnjenim opusom angleškega skladatelja Johna Rutterja, Sacra religio (2007), na kateri je najti bisere iz zakladnice duhovne glasbe slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij, ter Eno drevce (2011), s pestrostjo slovenskih ljudskih pesmi.

V preteklosti je sodeloval z mnogimi priznanimi umetniki in ansambli, Davidom De Villiersom, Paulom A. Smithom, Andréjem J. Thomasom, Knutom Andreasom, Stankom Arnoldom, Marcosom Finkom, Zoranom Škrinjarjem, Vladom Kreslinom in Malimi bogovi, s simfoničnimi orkestri RTV Slovenija, Simfonija Luwigana in Collegium Musicum iz Potsdama. S slednjim in z zborom Viva Brežice so v sezoni 2010/2011 izvedli odmeven vokalno inštrumentalni koncert – Carmina Burana Carla Orffa, ki se ga je samo v Litiji udeležilo skoraj tisoč poslušalcev. Julija 2011 so sodelovali pri monumentalni izvedbi Mahlerjeve Simfonije tisočev z dirigentom Valeryjem Gergijevim. Zborovske novitete in priredbe so za Zbor sv. Nikolaja napisali pomembni slovenski skladatelji: Damijan Močnik, Ambrož Čopi, Črt Sojar Voglar, Blaž Pucihar, Nana Forte, Peter Šavli, Ivan Florjanc in Katarina Pustinek Rakar.

Zbor, ki domuje v župniji Litija, deluje pod okriljem društva Nova kultura Litija in je član evropske zborovske zveze, Europa Cantat. Od ustanovitve leta 1997 ga, ob pomoči korepetitorjev Janeza Klobčarja, Črta Sojarja Voglarja, Marte Sojar Voglar in Tamare Avsenik, vodi Helena Fojkar Zupančič.


Uradna fotografija
Člani zbora sv. Nikolaja Litija
Vas zanima - Od začetka
15 let glasbenih potovanj Zbora sv. Nikolaja Litija

Helena Fojkar Zupančič - zborovodkinja

Helena Fojkar Zupančič, diplomirana solopevka in glasbena pedagoginja deluje kot zborovska dirigentka in učiteljica vokalne tehnike na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Pri delu z zbori posebno pozornost namenja oblikovanju zdravega, homogena in lepega zborovskega zvoka ter prepričljivosti odrskih nastopov. Vodi Zbor sv. Nikolaja Litija in Dekliški zbor sv. Stanislava Ljubljana.

Z obema koncertira po Evropi in na tekmovanjih dosega prva mesta in posebne nagrade. Med njenimi najpomembnejšimi uspehi je absolutna zmaga na EBU tekmovanju Let the Peoples Sing 2009 v Oslu, ki jo je dosegla s svojim dekliškim zborom, s katerim se je maja 2012 na povabilo organizatorjev udeležila prestižnega Evropskega mladinskega zborovskega festivala v Baslu ter absolutna zmaga na Mednarodnem zborovskem tekmovanju Venezia in Musica z zborom sv. Nikolaj Litija. Na več tekmovanjih je bila nagrajena kot najboljša dirigentka.

Od leta 2009 snema in koncertira s Komornim zborom Radia Slovenija. V letih 2004 ter 2007 – 2009 je vodila Slovenski otroški zbor.

Vodi seminarje vokalne tehnike, zborovske in dirigentske delavnice ter je cenjena žirantka državnih in mednarodnih tekmovanj.

Uradna fotografija

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org