Fotografije

Božična koncerta s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija

Zbor sv. Nikolaja Litija je 19. in 20. decembra 2004 nastopil na Božičnem koncertu Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani in v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. Božični koncert Simfonikov RTV Slovenija poteka tradicionalno vsako leto, letos pa so prvič k sodelovanju povabili Zbor sv. Nikolaja. Izvajali so dela angleškega skladatelja Johna Rutterja, ki jih je v slovenski jezik prepesnila prof. Irma Močnik. Sodeloval je tudi Nikolajev otroški zbor, basbaritonist Marcos Fink in Komorni zbor RTV Slovenija. Dirigent je bil David De Villiers.

Enkratna glasba je ob dodani globini sporočila polnila uho in dušo poslušalcem. Prinašala je svetlo luč v srca in našla skupno misel v različnih pogledih različnih ljudi. Rodil se je Mesija in angelska pesem mu poje v pozdrav.



"Ponovno izvajanje Rutterjevih božičnih pesmi s simfoničnim orkestrom je bilo za nas darilo, ki smo ga z veseljem sprejeli. Priprave na koncerta so bile natančne in temeljite, občutki na odru pa zato toliko lepši. Peti na odru razprodane Gallusove dvorane Cankarjevega doma pred 1500 gledalci je nepozaben občutek, poln radosti in veselja. Čudovite pesmi o miru, ljubezni in rojstvu Odrešenika so govorile svojo besedo in poslušalci so pozorno prisluhnili. Odzivi med in po obeh koncertih so bili navdušujoči, polni topline in veselja.
Posebno pozornost je pritegnil tudi Nikolajev otroški zbor, kjer najmlajši član šteje komaj 5 let. Očarali so s svojim petjem in podobo in mnogi so bili mnenja, da so kot angelska bitja.
Za nas je bila to nova velika izkušnja, posebna čast pa je bilo srečanje in delo s tako odličnim dirigentom, ki nas je očaral s svojo strokovnostjo, sproščenostjo in izredno pozitivnim pristopom."

Simfonični orkester RTV Slovenija je bil ustanovljen leta 1955. S koncerti po državi in tujini si je že kmalu pridobil izjemen ugled, v letih 1984-1985 je dobil odlične kritike tudi v Ameriki. Temeljna dejavnost orkestra so koncertna snemanja. Izvaja obsežen in raznovrsten repertoar, od baročne do moderne simfonične glasbe, oper, oratorijev in kantat, scenske in filmske glasbe, po večini s poudarkom na ustvarjalnosti domačih skladateljev. Za najboljše poustvaritve domačih skladb je dobil številna visoka priznanja. Čeprav je večino posnetkov orkestra slišati na vseh radijskih in TV-programih, sta njegova domača in mednarodna diskografija izjemno obsežni (več kot 150 zgoščenk). Ob vsem tem tudi stalno gostuje po vsej Evropi. Septembra 2003 je paličico šefa dirigenta prevzel David de Villiers.


David De Villiers, dirigent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija:
V veliko veselje mi je bilo sodelovati z odličnim Zborom sv. Nikolaja iz Litije. Vse pohvale zborovodkinji za tako kvalitetno delo. Imate čudovit zvok in izredno glasovno izravnanost. Vaša ustvarjalna energija se čuti v vsakem trenutku. Tudi otroški zbor je prečudovit. Človeku zaigra srce, ko jih vidi in sliši.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org