Fotografije

Gostovanje na festivalih v Italiji (Fano, Pesaro)

Zbor sv. Nikolaja z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič je od 8. do 11. septembra 2004 gostoval na dveh zborovskih festivalih v Italiji.

Najprej se je udeležil 31. mednarodnega zborovskega festivala "Citta di Fano" (31st International Meeting of Polyphonic Choirs "Citta di Fano"), ki je potekal od 8. do 11. septembra 2004. Gre za evropsko priznan festival na katerega povabijo zbore, ki nastopajo na koncertih, radiju, televiziji ter snemajo plošče. Z leti se je uvrstil med elitne mednarodne festivale tega tipa. Zbor sv. Nikolaja je nastopil na dveh večernih koncertih v baziliki S. Paterniano. Poleg slovenskega zbora so sodelovali še zbori iz Estonije, Poljske in Italije.

Tretji dan so se pevci preselili v Pesaro, kjer se je od 10. do 19. septembra 2004 odvijal 3. zborovski festival "Polyphonia" (3th Festival Corale "Polyphonia"). Zbor je s samostojnim koncertom nastopil v katedrali. Na festivalu so sodelovali tudi umetniki iz Španije in Italije.

Zbor sv. Nikolaja je na obeh festivalih strokovno in nestrokovno javnost navdušil z odličnimi izvedbami skladb svetovnih avtorjev in pričaral mnogo nepozabnih trenutkov. Podana glasba se je čudovito zlivala z vidno ganjenim občinstvom, ki je ves njihov trud nagrajevala z dolgimi aplavzi in stoječimi ovacijami na koncu koncertov. Organizatorji so bili izredno hvaležni, da se je zbor odzval povabilom in navdušeni nad nastopi. Zbor je prejel več povabil za sodelovanje na drugih festivalih in za ponovno srečanje v Fanu in Pesaru.



"Zborovci lahko rečemo, da smo bili prijetno presenečeni nad prisrčnim in toplim sprejemom, ki so nam ga pripravili v Italiji. Imeli smo odlične pogoje za delo in tudi naše počutje je bilo temu primerno. Dopoldanske proste termine smo izkoristili za sprehode in kopanje v morju, popoldneve pa za pripravo na koncerte.
V tako veliki in lepi baziliki in katedrali smo nastopali prvič in občutki so bili izjemni. Za vse koncerte smo se maksimalno potrudili in porabili ogromno svoje energije, kar se je posebej čutilo na zadnjem, kjer smo koristili zadnje atome moči. Uspelo nam je vzpostaviti stik z občinstvom, zelo dobro smo se čutili med seboj ter z zborovodkinjo in zato so bile izvedbe skladb zelo čustveno nabite in prepričljive. Lepo je, ko se tvoja glasba dotakne občinstva, ki je na koncertih žarelo od navdušenja. Dolgi aplavzi so se kar vrstili, največje presenečenje pa je sledilo po prvem koncertu ob prihodu iz bazilike, kjer je del publike še vedno čakal na nas in nam namenil aplavze z vzkliki navdušenja...
Zadnji večer smo si polepšali s skupnim druženjem, plesom in nočnim kopanjem, naslednji dan pa na poti domov obujali lepe spomine in bili enoglasni v želji po ponovnem snidenju v Italiji."



"Navdušen sem nad nastopom, ki ga je pripravil slovenski zbor. Izžarevali so posebnega duha, peli izredno doživeto in me popolnoma prevzeli. Tako lepo kot je bilo včeraj je lahko samo v raju."


Olinto Petrucci organizator v Fanu:
Ponosen in počaščen sem, da lahko v Fanu gostimo tako dober zbor iz Slovenije. Za festival, ki ga pripravljamo, je visok nivo petja zelo pomemben in vaš zbor je povabilo s svojimi blestečimi nastopi več kot upravičil. Očarali ste nas s svojo sproščenostjo in pristopom ter navdušili občinstvo. To je velika nagrada za naše delo. "Molto complimenti, grazia, grazia... Arrivederci in Fano..."


Simone Baiocchi organizator v Pesaru:
Tako kvalitetnega glasbenega dogodka, kot je bil koncert Zbora sv. Nikolaja ni bilo v Pesaru zadnjih 6 let, ko je pri nas gostoval zbor iz Vatikana. Lahko rečem le to, da je moje veselje ob tem nepopisno in vse besede izgubijo svojo težo. Želim vam obilo uspeha v prihodnosti in upam, da se kmalu srečamo v Pesaru ali v Sloveniji. "Grazia, grazia, grazia..."

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org