Koncertni list

Fotogalerija

Ena noč, polna veselja - božični koncert

Letošnji tradicionalni božični koncert je bil za pevce Zbora sv. Nikolaja posebnega pomena, saj smo tokrat v pripravah nanj segli v bogato skrinjo slovenskih ljudskih pesmi, ki so se po različnih krajih Slovenije pele okrog božiča. Večina teh pesmi je obogatena z ljudskimi legendami in začinjena s hudomušnostjo preprostega vaškega življenja.


Foto: Gregor Požun


Foto: Gregor Požun

Zavedamo se, kako bogata je slovenska kulturna dediščina – predvsem v ljudskem izročilu pripovedi in šeg ter ne nazadnje tudi pesmi in tudi kakšen pomen ima za slovensko narodno identiteto. Ker smo želeli, da se melodije teh pesmi ohranjajo pri življenju, ne le na papirju, smo prosili slovenska skladatelja Damijana Močnika in Črta Sojarja Voglarja, da jih priredita za naš zbor, hkrati pa naredita skladbe dovolj zanimive tudi za druge pevske zasedbe, da jih bomo lahko še večkrat slišali iz cerkva ali koncertnih odrov in jih na ta način ohranjali žive.


Foto: Gregor Požun

Zbor je božični koncert izvedel tudi v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimjah in v cerkvi sv. Kancijana na Ježici v Ljubljani.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org