Fotogalerija
Vabilo

Našli boste dete - božični koncert

Zbor sv. Nikolaja je tudi letošnjo sezono pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič božični čas obarval z nizom treh koncertov, ki so se odvili 25. 12. 2011 v domači župnijski cerkvi sv. Nikolaja v Litiji, nato pa še 4.1.2012 v uršulinski cerkvi Svete trojice v Ljubljani in na dan svetih treh kraljev, 6.1.2012 v cerkvi sv. Jurija v Škofji Loki.


Foto: Gregor Požun

Tokratni koncert je zvenel v meditativnem vzdušju, ki ga je z veznim besedilom obogatil žametni glas slovenskega igralca Pavla Ravnohriba. V globokih razmišljanjih nas je vodil od žene, ki je sprejela vlogo božje matere, do naše podobe popotnikov v življenju, ki ga vedno znova razsvetljuje luč Deteta. Zbor je poslušalce ob svečkah in umirjenem petju korala uvedel v vzdušje tokratnega programa, ki so ga sestavljali meniški korali, starodavni napevi in sodobna meditativna glasba. S svojimi instrumenti so sodobne skladbe obogatili Lovro Frelih na orglah, Anže Kristan na gongu, Katarina Lotrič na klavirju in godalni kvartet (Mirjam Mah, Neža Piry, Luka Dukarić, Urša Kržič). Pevci so s pesmijo Sveta noč zaključili meditativno iskanje smisla božičnega rojstva in tako zaokrožili cikel manj znanih božičnih pesmi z že tradicionalno zaključno skladbo Nikolajevega božičnega koncerta.


Foto: Gregor Požun

Na vseh koncertih je občinstvo napolnilo cerkev, njihovi odzivi po zaključku koncerta pa so pokazali, da je čar božiča tudi v premišljevanju ob lepih božičnih pesmih.


Foto: Gregor Požun

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org