Venezia in Musica

Fotogalerija

9. mednarodno zborovsko tekmovanje in festival Venezia in Musica

Med 27. aprilom in 1. majem 2011 se je Zbor sv. Nikolaja Litija udeležil 9. mednarodnega zborovskega tekmovanja in festivala Venezia in Musica, ki sta potekala v Benetkah in okolici. V desetih tekmovalnih kategorijah se je predstavilo šestindvajset zborov iz šestnajstih držav Evrope, Azije, Južne Amerike in Afrike. Poleg litijskih pevcev je slovenske barve na tekmovanju zastopal tudi Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Koper pod taktirko Ambroža Čopija.


Otvoritveni koncert, Palazzo Regionale del Turismo, Jesolo Lido, 27. april (Foto: Iztok Urbančič)

Zbor sv. Nikolaja Litija je pod dirigentskim vodstvom Helene Fojkar Zupančič dosegel izjemen uspeh. Prejel je veliko nagrado beneškega festivala in tekmovanja – Grand prix Venezia in Musica. Poleg zmag v kategoriji duhovne glasbe in kategoriji mešanih zborov z obvezno skladbo je prejel še posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Ave Maria irskega skladatelja Colina Mawbya. Z izjemnimi nastopi in doseženim rezultatom sta zbor in dirigentka nedvomno utrdila mednarodni sloves vrhunskega pevskega ansambla.


Zbor sv. Nikolaja je nastopil v tekmovalnih kategorijah "Sakralna glasba" in "Mešani zbori z obvezno skladbo" - Cerkev sv. Srca Jezusovega, Jesolo Lido, 28. april. (Foto: Iztok Urbančič)

"Nastopili smo v dveh kategorijah, in sicer s programom sakralne glasbe in s predpisano obvezno skladbo. Da smo se prebili v finalni del tekmovanja, smo izvedeli zelo zgodaj, nihče pa ni pričakoval, da bi nam lahko žirija prisodila prvo mesto v obeh kategorijah, in še manj, da bi lahko postali absolutni zmagovalci tekmovanja, zaradi česar je bilo naše veselje ob razglasitvi rezultatov nepopisno. Colin Mawby, član žirije in avtor obvezne skladbe v naši kategoriji, se nam je posebej zahvalil za uspelo izvedbo njegove pesmi Ave Maria. Uspeh smo proslavili po italijansko – s pico – in po slovensko – s petjem dolgo v noč."


Koncert v baziliki Santa Maria Gloriosa dei Frari, Benetke, 29. april (Foto: Iztok Urbančič)

Čestitke za uspeh so prihajale tako iz Slovenije kot iz tujine in v eni izmed njih je Ambrož Čopi, sakladatelj in zborovodja, zapisal
Dragi prijatelji,
... leta minevajo, moje navdušenje nad Zborom Sv. Nikolaja iz Litije pa kar raste in raste. Ponovno ste me očarali s svojo neposrednostjo in bogato glasbeno sporočilnostjo na tekmovanju v Benetkah. Iz srca se veselim uspeha z vami. Čestitam!
Tako kot je glasba, ki ji dajete pomen s svojo predanostjo in doživetimi interpretacijami, brezčasna ... tako naj bo tudi naše prijateljstvo.
V nestrpnem pričakovanju vaše nove zgoščenke in moje (in vaše) skladbe na njej vas lepo pozdravljam,
Ambrož"



Pred zadnjim nastopom, Jesolo Lido, 30. april (Foto: Iztok Urbančič)

Zagotovo bo pevcem tekmovanje v Benetkah ostalo v lepem spominu – pa ne le zaradi izjemnega uspeha, pač pa tudi zaradi prijetnega druženja in skupnih dogodivščin, ki so zbor nedvomno obogatile za trdnejše vezi med njegovimi pevci.


Zaključni nastop Nikolajevcev na tekmovanju za Veliko nagrado, 30. april (Foto: Iztok Urbančič)


Veselje ob razglasitvi absolutnega zmagovalca (Foto: Iztok Urbančič)


Zbor sv. Nikolaja je zmagal v obeh tekmovalnih kategorijah, prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe ter osvojil Veliko nagrado tekmovanja. (Foto: Iztok Urbančič)

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org