Fotogalerija - koncert v Litiji

Fotogalerija - koncert v Podutiku

Fotogalerija - koncert v Trstu

Božični koncerti Zbora sv. Nikolaja v Litiji, Podutiku in Trstu

Zbor sv. Nikolaja je pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič pravljični božični čas v sklopu treh koncertov popestril tistim, ki so si zaželeli slišati kakšno znano, prijetno božično pesem.


Združena zbora pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič ob spremljavi organista Klemna Karlina v domači cerkvi v Litiji (Foto: Gregor Požun)

Prvi koncert se je odvijal že tradicionalno v domači župniji, v cerkvi sv. Nikolaja, na božični dan. V cerkvi so zadonele najlepše slovenske božične pesmi, s spremljavo na orglah jih je popestril Klemen Karlin. Tako kot vsako leto je nastopil tudi Nikolajev otroški zbor pod vodstvom Klavdije Zupančič. Otroški zborček sta spremljali inštrumentalna skupina Zagšmalit (Mirjam Mah, Peter Benko, Matej Zupančič in Kruno Križ) ter Katja Ložar za klavirjem. Med pesmimi je voščilo in nekaj toplih besed spregovoril Marjan Lampret, župnik sosednje župnije Šmartno pri Litiji.


Nikolajev otroški zbor pod vodstvom Klavdije Zupančič so spremljali kvartet Zagšmalit ter pianistka Katja Ložar (Foto: Gregor Požun)

Drugi koncert je potekal v župnijski cerkvi sv. Rešnjega telesa in krvi v Podutiku na praznik Svetih treh kraljev, 6. januarja 2011. Koncert je bil nekoliko krajši, a zato nič manj pester. Zbor sv. Nikolaja je na orglah spremljal Klemen Karlin, pevci pa so pred koncertom sodelovali tudi s petjem pri sv. maši.


Koncert po maši v novi cerkvi v Podutiku (Foto: Iztok Urbančič)

Trojček božičnih koncertov so pevci 8. januarja 2011 zaključili s koncertom v cerkvi sv. Jakoba v Trstu, kjer so nastopili na povabilo Zveze cerkvenih pevskih zborov iz Trsta. Tokrat je bil repertoar enak kot v Litiji; zopet so se Zboru sv. Nikolaja pridružili tudi pevci Nikolajevega otroškega zbora, ki ga je poleg Zagšmalita spremljala Polona Troha. Nekaj uvodnih besed sta spregovorila tamkajšnji župnik don Roberto Rosa in msgr. Marij Gerdol. Poslušalci niso ostali ravnodušni, pevce so počastili s stoječim aplavzom.


Akustika cerkve sv. Jakoba je še dodatno obogatila koncert v Trstu (Foto: Iztok Urbančič)

Vsi koncerti so bili dobro obiskani, kar pomeni, da so klasične slovenske božične pesmi vedno priljubljene. Po koncertih se je prodajal že tretji ponatis zgoščenke Božična luč.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org