Damijan Močnik - Adventus Spiritus Sancti

Slovenski skladatelj Damijan Močnik je marca 2006 za Zbor sv. Nikolaja napisal slovensko zborovsko noviteto Adventus Spiritus Sancti. Skladba je nastajala v tesnem sodelovanju med skladateljem Damijanom Močnikom in zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič. Besedilo je vzeto iz Svetega pisma - Apostolska dela, 2, 2-4, 2, 6 in 2, 9-11. Prvič je bila izvedena na koncertu v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani, 2. julija 2006. Skladbo je izdala založba Astrum.

Helena Fojkar Zupančič, zborovodkinja:
"Že vnaprej mi je bilo jasno, da bo imela skladba duhovno vsebino. Damijan je želel, da besedilo poiščem sama. Zame je bilo to kar težko delo, saj sem iskala besedilo, ki bi me muzikalno navdihnilo, ki bi mi zapelo, hkrati pa sem vedela, da bo besedilo uglasbil nekdo drug. Po dolgotrajnem prebiranju duhovne literature sem se odločila, da se osredotočim "le" na Sveto pismo. Najbolj me je prevzel opis binkoštnega dogodka, ko se v sobi, kjer so bili zbrani učenci pojavi nenavaden šum, kot bi se bližal silovit vihar in napolni vso hišo…
Damijanu je bilo besedilo všeč in kmalu so začeli nastajati prvi melodični in harmonski vzorci, ki mi jih je sproti prinašal v pogled. Počaščena sem bila, saj je pri komponiranju spoštoval tudi moje želje in pripombe.

Sprva je bilo sicer mišljeno, da bi bila skladba zgrajena kot dvozborni motet (ženski in moški zbor), a se je skozi nastajanje prelila v zvočno bogato osemglasno skladbo, v kateri je skozi cel potek jasno prisoten dialog med moškim (zemeljskim) in ženskim (nebesnim) zborom. V celoto ju povezujejo trije polikordalni deli, pri katerih v zanimivih sozvočjih zazveni cel zbor hkrati.

V procesu učenja smo imeli nemalo težav, saj pri tej skladbi ne velja ravno rek, ki sicer drži za veliko Močnikovih zborovskih del: "Težko za slišati, enostavno za peti." Skladba je namreč ritmično in harmonsko izjemno zahtevna, tudi sam skladatelj jo je med svojimi skladbami uvrstil k najzahtevnejšim. Predvsem veliko smo se ukvarjali s skoraj jazzovskimi ritmi in nenehno modulirajočimi akordi v osrednjem dialogu, ter z moškimi "quasi corale" koloraturami, ki jih je potrebno odpeti v zelo hitrem tempu.

S prvo izvedbo sicer še ne moremo biti zadovoljni. A ker je izvajanje glasbe naraven proces, tudi tu drži, da mora določeno delo in ob njem tudi izvajalec zoreti, preden lahko zasije v vsej polnosti. Veselim se že naslednjih izvedb."


Damijan Močnik je bil rojen leta 1967 v Kranju in živi v Cerkljah na Gorenjskem, kjer deluje kot organist in zborovodja. Leta 1991 je dokončal študij kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani (razred prof. Daneta Škerla) in med študijem prejel študentsko Prešernovo nagrado za kompozicijo. Sedaj je zaposlen na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani kot profesor glasbe in zborovodja. Z zborovodstvom se ukvarja zelo intenzivno in je s svojimi zbori prejel več nagrad na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Nagrajen je bil tudi na skladateljskih natečajih. Na 1. Kompositionswettbewerbes 1995 des Internationalen Chorleiterverbandes v Bochumu 1995 je prejel drugo nagrado, zmagal je natečaju za himno ob papeževem obisku v Sloveniji, osvojil je prvo in drugo nagrado na skladateljskem natečaju ob 50 letnici zborovske revije Naši zbori. Močnikove zborovske skladbe izdaja založba Ferrimontana iz Frankfurta.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org