Fotografije

Čist druga pesem - Maribor 2003

"Čist' druga pesem" na 18. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2003 v Mariboru je tekmovanje z zabavno vsebino. Na njem sodelujoči zbori nastopijo z izvirnimi predstavitvami ljudskih, umetnih, lahko tudi zborovih lastnih pesmi in glasbenih šal. Tekmovanje poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze kulturnih društev Slovenije in mestne občine Maribor. Na tekmovanju so nastopili štirje zbori, ki jih je ocenjevala strokovna komisija pod vodstvom Mitje Gobca.

Tekmovanje prinaša drugačen pristop, drugačen način glasbenega pogovora s sopevci in publiko, predvsem pa veliko smeha. Udeležil se ga je tudi mešani pevski zbor sv. Nikolaja in tako širši javnosti predstavil svoje igralske in pevske talente.

Izvedeni program:

  • G. F. Handler: Poslednji trenutki Julija Cezarja (zadnja slika iz istoimenske opere), odlomek Umor v rimski savni.

  • Breda Šček: Le pridi, le pridi, sem sama doma (ženska in moška različica iste pesmi).


"Sodelovanje na "Čist' drugi pesmi" je bilo za nas kot naročeno. Ker je že med našimi vajami veliko smeha in se radi družimo, se na nastop nismo posebej pripravljali, ampak smo pustili domišljiji prosto pot. Največja težava je bila v tem, da naj bi se smejali poslušalci, mi nastopajoči pa bili "smrtno resni". Ob naši burni domišljiji je bilo to seveda nemogoče, zato smeha ni in ni zmanjkalo... "

Zbor sv. Nikolaja je prejel več nagrad in sicer delitev prvega mesta za zbor z največ smisla za pevski humor, objavo na televiziji in hlajenje glasilk s kepico sladoleda za vse pevce. Na neformalni obisk sta prišla tudi člana iz "Inštituta za basovske znanosti". Naštela sta vzroke, ki so pripeljali do ustanovitve neformalnega "Inštituta", naštela izsledke terenskih raziskav o zatiranju basov in strokovne članke, ki jih je v zadnjem času objavil inštitut. Zborom sta namenila tri nagrade in sicer za basom prijazen program (nagrada ni bila podeljena, ker takšen program ne obstaja), za basom prijazen zbor in za zbor, ki ne bo dobil nobene nagrade. Razglasila sta tudi prvo "basadorko" basovskih znanosti, in sicer je to postala Mihela Jagodic.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org