I O družbi  I Oglaševanje  I Naročilnica  I Arhiv  I Pišite  I Pomoč  I Moj Dnevnik » I   I Dnevnik na fax  I VELIKE črke I 
 
    Borzni indeks
    Forum        
    Dnevnik na e-mail      
    Turistične informacije 
    Sonce in Luna        
    Zaposlovanje »
  Prva stran
Slovenija
Evropska unija
Svet
Šport
Kronika
Kultura
Računalništvo
Pop vibracije
ZanimivostiAKTUALNO
POSLOVNI DNEVNIK
Naročite si ga
Vaši komentarji

SLOVENIJA
Alpina
Azbest
Celjska bolnišnica
Evropske volitve
FOV Kranj
Hrušev ožig
Kanin
Kobilarna Lipica
Lubadar
Nedeljski nakupi
Odnosi s Hrvaško
Piranski zaliv
Planika
Primer Planica
Rimske toplice
Suša
Tekstilna industrija
Vatikanski sporazum
Volitve 2004
Zastava, grb

SVET. POLITIKA
EU
Makedonija
Milošević v Haagu
Napad na WTC
Nato
Odnosi s Hrvaško
Palestinsko vpr.

KRONIKA
D.Sadar
K. Kamenik
Prostitucija
Primer Šuštar
Primer TrohaZA DLANČNIKE
Dnevnik za Palme
Ponedeljek, 18.4.2005  ob 10:09

Pet "zlatih" zborov na 19. tekmovanju Naša pesem

(STA)

MARIBOR - Na 19. tekmovanju slovenskih pevskih zborov Naša pesem 2005, ki je konec tedna potekalo v Mariboru, sta najvišjo oceno in zlato plaketo prejela Akademski pevski zbor Tone Tomšič ŠOU v Ljubljani z zborovodkinjo Uršo Lah ter mešani pevski zbor sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Med "zlate" zbore z več kot 90 doseženimi točkami so se zapisali še komorni zbor Ipavska iz Vipave pod vodstvom Matjaža Ščeka, komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika in mešani zbor Hrast iz italijanskega Doberdoba, ki ga vodi Hilarij Lavrenčič. Petčlanska žirija je med tekmovalne zbore - vseh je bilo 23 - razdelila še deset srebrnih in osem bronastih plaket ter nekaj posebnih priznanj.

Petčlanski žiriji je predsedovala Karmina Šilec, člani so bili Tomaž Faganel in Andraž Hauptman iz Slovenije ter Robert Sund s Švedske in Katalin Kiss z Madžarske.

Najvišje uvrščena zbora sta dobila še denarno nagrado v vrednosti 300.000 tolarjev, APZ Tone Tomšič ŠOU v Ljubljani tudi posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe 20. stoletja za pesem Libera me Nane Forte. Tretjo denarno nagrado, vredno 200.000 tolarjev, pa je za tretje najvišje število doseženih točk dobil komorni zbor Ipavska; njegov zborovodja Matjaž Šček je odnesel tudi priznanje in denarno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne pesmi za mešani zbor.

Posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi je osvojil komorni zbor Limbar iz Moravč z zborovodkinjo Elizabeto Pirnat za Vremšakovo V hartelcu rastejo rože lepeje, priznanje in denarno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe pa mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba za pesem Vetri v polju Štefana Maurija.

Žirija je podelila še denarno nagrado komornemu zboru Megaron iz Ljubljane in njegovemu zborovodji Damijanu Močniku kot najvišje uvrščenemu zboru, ki je prvič nastopil na Naši pesmi, ter štipendijo za strokovno izpopolnjevanje Acu Biščeviču, zborovodji APZ Aeternum Škofja Loka, ki ga je ocenila za najbolj perspektivnega zborovodjo.

Na letošnji Naši pesmi so tekmovali en moški, dva ženska ter dvajset mešanih pevskih zborov, od tega sta bila dva iz zamejstva. Tekmovalni nastop je obsegal obvezno pesem za posamezno zasedbo ter slovensko ljudsko pesem in dve izvirni zborovski skladbi po izbiri. Obvezne skladbe so bile za mešane zbore Kresno jutro Ubalda Vrabca, za ženske zbore Na poti v Črnomelj Slavka Osterca ter za moške zbore Ej, mačice Vilka Ukmarja.

Organizator, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je ob tekmovanju javnosti posredoval tudi poročilo raziskave, ki jo je za francosko ministrstvo za kulturo pripravil umetniški direktor zborovskega tekmovanja v francoskem Toursu Christian Balandras in katere rezultati zajemajo tudi Slovenijo.

V raziskavi, v kateri je obravnaval zadnje desetletje - od leta 1995 do junija 2004 - šestih najstarejših evropskih tekmovanj, ki sodijo v Grand Prix Evrope - Arezzo (Italija), Debrecen (Madžarska), Gorizia (Italija), Tolosa (Španija), Tours (Francija) in Varna (Bolgarija) - ter tekmovanj v Marktoberdorfu (Nemčija), Corku (Irska), Maasmechelenu (Belgija), Mariboru (Slovenija), Prevezi (Grčija) in Montreuxu (Švica), se je Slovenija izkazala kot najuspešnejša država. V končni razvrstitvi se je uvrstila pred Norveško, Litvo, Madžarsko, Latvijo, Estonijo, Švedsko in Dansko, torej pred državami, ki v zborovskem svetu največ pomenijo, so sporočili z JSKD.