Uradni rezultati

12. mednarodno zborovsko tekmovanje Maasmechelen 2013

Mednarodno zborovsko tekmovanje v Maasmechelenu – >International Choir Contest of Flanders-Maasmechelen 2013– je potekalo v dneh od 4. do 6. oktobra 2013 v idiličnem flamskem mestu Maasmechelen na skrajnem severu Belgije. Tekmovanje je organizirano vsako drugo leto že več kot 25 let. Letos je bilo izvedeno že dvanajstič, skozi leta pa je pridobilo velik ugled in pritegnilo zanimanje mnogih kakovostnih zborov. V letošnjem letu so tako organizatorji prejeli več kot sto prijav različnih zborov z vsega sveta, izmed katerih so izbrali in sprejeli dvanajst najboljših; osem v kategoriji mešanih zborov, tri ženske ter en moški zbor.



V dveh tekmovalnih dnevih je Zbor sv. Nikolaja pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič očaral in prepričal tako strokovno žirijo kot tudi občinstvo in ostale tekmujoče s suvereno, muzikalno zrelo, doživeto in inovativno izvedbo raznolikega in zahtevnega programa, s polnim zvokom ter s predanim, večkrat tudi z zahtevno koreografsko interpretacijo. Navdušene stoječe ovacije, ganjeni izrazi občinstva, ki se jih je dotaknila lepota izvedbe, in iskrene pohvale poslušalcev so zbor nagradili že takoj po nastopih, celotno doživetje pa so okronale še visoke ocene s strani strokovne žirije. Z 92 točkami je namreč Zbor sv. Nikolaja postal zmagovalec v kategoriji mešanih zborov ter hkrati prejel tudi nagrado za najboljši zbor tekmovanja ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe »If« flamskega skladatelja Martina Slootmaekersa. Skladatelj je po tekmovanju zapisal

"Hey there, Saint Nicholas Choir,

I hope you had a safe trip home.

Once again, I want to thank you for the warm feelings of joy you gave me last Saturday and Sunday. Your sound is astonishing and your musical approach is beyond comparison.

I've heard a lot of music in my life and the moments music really touches me, become more and more seldom. But you, singers and director, made, with your voices and sounds, me cry (Gladly, you didn't see it!) Writing this at the moment, tears come back in my eyes. These are not tears from sorrow, but tears of joy. I've no other way to express it. You were able to make my composition even sound better than in my imagination. I want to embrace you all!!

Helena, this is especially for you: hold on to the marvelous job you're doing! Your choir is UNIQUE !!

Warmest greetings to you all! You have a special place in my heart!!

Yours truly

Martin Slootmaekers"


Z več kot uspešno udeležbo na tekmovanju je Zbor sv. Nikolaja Litija zaključil svojo turnejo po Belgiji, v okviru katere je izvedel nekaj odmevnih koncertov. Kot gost je v četrtek, 3. oktobra 2013, nastopil v Evropskem parlamentu v Bruslju, istega dne pa priredil koncert v kapeli Kristusovega vstajenja v Bruslju, ki so se ga med drugim udeležili nekateri slovenski poslanci Evropskega parlamenta s svojimi zaposlenimi. V okviru turneje je zbor izvedel tudi skupni koncert z belgijskim dekliškim zborom Lirica ter s češkim ženskim zborom Foerstrovo komorni pevecki sdruzeni.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org