Turneja v Rim in Vatikan

Zbor sv. Nikolaja je od 29. novembra do 3. decembra 2008 gostoval v Rimu in okolici. Prepeval je pri bogoslužjih in na koncertih v opatiji v Fossanovi, v cerkvi Gregorio VII in Sloveniku v Rimu.



Posebej prisrčno je bil zbor sprejet v Sloveniku, kjer se srečujejo Slovenci, ki živijo in študirajo v Rimu. Slovenska maša in koncert po njej sta bila nabita s čustvi in slovenska pesem je odmevala še dolgo po koncertu. Zboru se je za čudovito petje s solznimi očmi zahvalil tudi rektor msgr. dr. Jožko Pirc.



Vrhunec gostovanja je za zbor pomenilo petje v baziliki sv. Petra v Vatikanu, kjer je zbor med drugim izvedel mašo Hugolina Satnerja Missa Seraphica ob spremljavi organistke Katje Ložar. Zbor je na gostovanju spremljal tudi godalni sekstet.



Zbor se je srečal s slovenskim veleposlanikom pri Svetem sedežu Ivanom Rebernikom, bil je na sprejemu pri kardinalu Francu Rodetu in se udeležil avdience pri papežu Benediktu XVI. Papež je pevce pozdravil v slovenskem jeziku z besedami: "Lepo pozdravljam člane pevskega zbora in vse romarje iz župnije Litija v Sloveniji! Pojte Gospodu, ki prihaja, in mu v tem času adventa pripravite prostor v svojih srcih. Naj bo z vami moj blagoslov!" Pevci so papežu ob tej priložnosti tudi zapeli.

Romanje v večno mesto je bila za pevce posebna izkušnja, v kateri je vsak lahko odkril nekaj novega. Obrazi poslušalcev pa so pričali o globoki ganjenosti ob poslušanju in sprejemanju sporočila pesmi.



V prostem času so si pevci ogledali številne znamenitosti Rima, med drugim baziliko Sv. Pavla izven obzidja, cerkev sv. Petra in Pavla, Circus Maximus, Kolosej, Forum Romanum, Beneški trg, Kapitol, baziliko sv. Petra, grobnico Janeza Pavla II, Kalistove katakombe, trg Navona, Panteon, vodnjak Trevi, španske stopnice, baziliko sv. Janeza v Lateranu, svete stopnice, baziliko Marije Velike (Snežne) ...



Za uspešno izvedbo turneje gre posebna zahvala patru Igorju Salmiču, ki je organiziral gostovanje in spremljal pevce vse dni bivanja v Rimu.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org