Fotografije
Uradna stran

45. mednarodno zborovsko tekmovanje "C. A. Seghizzi"

Minulo nedeljo se je v Gorici v Italiji zaključilo 45. mednarodno zborovsko tekmovanje »C. A. Seghizzi«. Tekmovanje, ki ga po zahtevnosti ter mednarodni zastopanosti uvrščajo med pet najbolj zahtevnih mednarodnih zborovskih tekmovanj na svetu, je potekalo od 6. do 9. julija 2006. Udeležilo se ga je 41 zborov iz 18-ih držav širom Evrope, Japonske in ZDA. Zbori so lahko tekmovali v 9-ih različnih kategorijah ter tako pripravili program, ki jim najbolj ustreza, njihove nastope pa je spremljala in ocenjevala osemčlanska mednarodna žirija.

Tekmovanja se je udeležil tudi Zbor sv. Nikolaja Litija, ki je pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič predstavil svoje interpretacije od renesanse, romantike, do sodobne glasbe in gosplov. Pevci so izvedli tudi skladbi Uroša Kreka, "Večer" ter priznanega skladatelja Damijana Močnika, "Adventus Spiritus Sancti", ki je bila napisana posebej za njih. Slovenskim poslušalcem je bila prvikrat predstavljena na koncertu, ki so ga pevci pripravili 2. julija v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.



Zbor sv. Nikolaja med izvedbo Elizabethae vero impetus est tempus, Jacobusa Gallusa


Kot edini zbor iz Slovenije je Zbor v kategoriji monografskih del postavljen med najboljše zborovske izvajalce takoj za zborom Svanholm Singers (Švedska) in Cantemus mixed choir (Madžarska). Z doseženim 3. mestom (89,2 točke) je Zbor sv. Nikolaja Litija eden izmed sedmih (od 41-ih) zborov, ki so na tekmovanju prejeli priznanje in nagrado za doseženo in opravljeno delo.



Pevci Zbora sv. Nikolaja po podelitvi


Tokratni dosežek tekmovanja v izjemni zborovski konkurenci prilaga nov kamenček v mozaik že osvojenih dosežkov. Predstavlja nov mejnik, ki bo ob mladostni energiji pevk in pevcev ter neprestanem hrepenenju po rasti v kvaliteti podajanja glasbenih sporočil zagotovo prinesel nova presenečenja ter darila vsem ljubiteljem zborovskega petja širom Slovenije.





Glasbeni ambasadorji Zbora sv. Nikolaja Litija z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič so dočakali zaslužene počitnice. Zadnji rezultat jih postavlja ob bok najboljših, njihov dosežek bo še dolgo odmeval, njihovo delo in trud pa bosta ostala skrita in znana le njim. Zvesti spremljevalci pa se že sprašujejo, kakšne načrte ima Zbor v prihajajočem letu, ko bo dopolnil 10. leto delovanja. V njihovih podvigih jim želimo obilo uspehov in glasbenih užitkov.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org