Mednarodno zborovsko tekmovanje - Derry, Irska

Konec oktobra se je Zbor sv. Nikolaja Litija pod dirigentskim vodstvom Helene Fojkar Zupančič odpravil na Severno Irsko, v Derry, kjer se je udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja. V konkurenci zborov iz Anglije, Belorusije, Češke, Irske, Nemčije, Poljske, Slovenije in Švedske je Zbor sv. Nikolaja prepričljivo zmagal.
Na vseh nastopih je navduševal občinstvo in na tekmovalnem nastopu prepričal tudi petčlansko mednarodno strokovno žirijo, ki so jo sestavljali najvidnejši dirigentje iz Anglije, Nemčije, Španije, Irske in Norveške.


Foto: Lorcan Doherty Photography

V sklopu priprav na tekmovanje se je zbor občinstvu predstavil tudi z nastopom na irskem državnem tekmovanju šolskih zborov, ki je potekalo v okviru mednarodnega zborovskega festivala.

Kot zanimivost in presenečenje za naključne mimoidoče je v enem izmed nakupovalnih centrov v centru Derrya zbor Nikolaja navdušil prisotne poslušalce z izbranimi slovenskimi ljudskimi pesmimi. S svojim petjem je obogatil nedeljsko bogoslužje v čudoviti protestantski cerkvi sv. Columba v središču Derryja in ob koncu izvedel krajši koncert.


Foto: Lorcan Doherty Photography

Po uspešnem tekmovanju ni bilo časa za počitek, saj je že čakala dolga pot do Dublina. Ker Irska slovi po svoji izjemni naravi, je zbor prosti dan izkoristili še za obisk ene izmed znanih irskih naravnih znamenitosti Giant's Causeway, kjer so prečudoviti razgledi na irske zaklade naravne dediščine - obalo in njen zanimiv relief.
V glavnem mestu Irske, Dublinu so si pevci ogledali znameniti Trinity College, ki slovi po tem, da hrani enega najlepših/najbolj znanih iluminiranih rokopisov evangelijev v latinščini – Knjigo iz Kellsa (Book of Kells). Turnejo so sklenili s celovečernim koncertom v cerkvi sv. Andreja v središču Dublina, ki ga je gostil odlični zbor iz Dublina, The Mornington Singers.
Zbor sv. Nikolaja Litija pod dirigentskim vodstvom Helene Fojkar Zupančič vedno znova presega lokalne in nacionalne okvirje. To potrjujejo številna priznanja in čestitke, ki so priromala iz številnih koncev sveta in tudi domovine.


Foto: Lorcan Doherty Photography

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org