Puer natus est/Dete nam je rojeno - božični koncert

Tudi letos je na božični dan v cerkvi sv. Nikolaja v Litiji potekal vsakoletni že tradicionalni božični koncert Zbora sv. Nikolaja.
Zbor je tokrat izvedel gregorjanske korale v izvirni obliki, pa tudi v različnih historičnih in improvizacijskih praksah. Prav tako so bila prvič predstavljena tudi štiri nova zborovska dela, ki temeljijo na gregorjanskem koralu in so bila skomponirana po naročilu Zbora sv. Nikolaja posebej za to priložnost. Skomponirali so jih slovenski skladatelji, ki pomembno sooblikujejo slovenski in evropski glasbeni prostor predvsem s svojim sakralnim opusom: Ambrož Čopi in Damijan Močnik, v zadnjem času pa vedno bolj tudi Andrej Makor in Črt Sojar Voglar.
Koncert je bil zamišljen kot glasbena meditacija, podkrepljena s poglobljenimi besedilnimi vložki v interpretaciji Pavleta Ravnohriba in kot tak tudi močno duhovno sporočilen.
Zbor je k sodelovanju povabil tudi največjega mojstra korala pri nas, gospoda Toneta Potočnika, docenta na oddelku za cerkveno glasbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki je izvirne korale na koncertu tudi sam dirigiral.


Foto: Gregor Požun


Foto: Gregor Požun

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org