Fotografije

Bayeux Chante L'Europe

Od 19. do 24. avgusta 2007 je v francoskem mestu Bayeux v Normandiji potekal 3. mednarodni zborovski festival "Bayeux Chante L'Europe", ki je bil posvečen 50. obletnici združene Evrope. Na festivalu so sodelovali zbori iz Anglije, Nizozemske, Italije, Slovenije in Francije. Organizator festivala je bil L'Orpheon Vocal Music Centre, ki je bil ustanovljen leta 1846 in združuje preko 220 članov in tri zbore.




Na festivalu je Slovenijo zelo uspešno zastopal Zbor sv. Nikolaja Litija pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič. Na koncertih v katedrali Notre Dame in v cerkvi v Isygni sur Mer je predstavil duhovno glasbo iz svetovne zakladnice različnih stilnih obdobij. Na koncertih z ljudsko tematiko je v slovenskih narodnih nošah predstavil slovensko ljudsko glasbo in običaje. Poslušalci so bili očarani in navdušeni nad zborom in pevci. Koncerti, ki so bili polni emocij, so se zaključevali s stoječimi ovacijami in dolgimi aplavzi. Po mnenju obiskovalcev in organizatorjev je bil Zbor sv. Nikolaja najboljši zbor na festivalu.

Častnik La renaissance du Bessin je zapisal: Posebej moramo omeniti Zbor sv. Nikolaja Litija, ki je v sredo pripravil pravo senzacijo v katedrali. Z izjemnim, genialnim izrazom duhovnosti je zbor ustvaril vzdušje, ki je občinstvo poneslo v drug svet. Slovenski pevci so se zbrali v zadnjem delu ladje, ženske v belih oblačilih na stopnicah, moški v temnih oblačilih za njimi. S svečami v rokah so klicali stvarnika:"Veni creator spiritus". Zdelo se je, kot da se moški glasovi odbijajo od stebrov, ženski pa se prelivajo v ladjo. Tako je bilo tudi med ostalimi interpretacijami: Pater Noster, Salve Regina, Lux Aurumque, Bogoroditse Djevo, itd., ki jim je publika namenila dolge in tople aplavze. Komentarji so bili: "To je višek harmonije. Genialno, Prekrasno." Ta večer je pravzaprav zmanjkalo besed, ki bi opisale ta veličastni dogodek."



Pevci zbora so sodelovati tudi na skupnih vajah, kjer so se seznanili z novo glasbeno literaturo, študirali nove skladbe in izmenjali izkušnje z drugimi pevci. Nastopili so na zaključnem gala koncertu v v čudoviti katedrali Bayeuxa, kjer je skupaj s simfoničnim orkestrom prepevalo 220 pevcev iz petih držav.

"Sodelovanje na festivalu je bila nova zanimiva izkušnja na naši ustvarjalni poti. Poseben pomen je imelo druženje z vsemi pevci, spoznavanje njihovih kultur in načinov dela. Naši koncerti so bili zelo dobro obiskani in iz dneva v dan je bila Slovenija bolj prepoznavna. Na sredinem koncertu v katedrali nam je uspel izjemen nastop. Za začetek smo predstavili improvizacijo na koralno melodijo, nadaljevali pa z deli velikih glasbenih mojstrov. Aplavzi so bili neskončni in energija, ki se je prelivala je bogatila vse prisotne. Po mnenju domačinov je bil to eden najlepših koncertov v tej katedrali nasploh. V prostem času smo odkrivali lepote Normandije in obiskovali muzeje, ob slovesu pa smo se poslovili s pesmijo in zahvalo za veliko gostoljubnost."



Z dobro celostno predstavitvijo je zbor vzbudili veliko zanimanje za Slovenijo in slovensko kulturo. Z dobrimi koncertnimi nastopi pa se je na najlepši možni način oddolžil gostiteljem za zelo topel sprejem in gostoljubnost.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org