39. srečanje hrvaških pevskih zborov

V soboto, 30. septembra 2006, je Zbor sv. Nikolaja na povabilo Hrvaške zveze za kulturo sodeloval na 39. srečanju hrvaški pevskih zborov (39. Susret hrvatskih pjevačkih zborova) v Novigradu. Srečanje poteka vsako leto in letos se ga je udeležilo 12 izbranih zborov iz cele Hrvaške. Strokovni spremljevalci so bili Josip Jerković (predsednik), Massimo Brajković in Jasenka Ostojić-Radiković. Zbor sv. Nikolaja, ki je bil osrednji gost srečanja, je nastopil ob zaključku sobotnega dela in s svojim nastopom navdušil zbrano občinstvo in strokovne sodelavce. Nasploh so bili pevci na Hrvaškem zelo toplo sprejeti. V nedeljskem prostem dopoldnevu so si med drugim izbrali tudi kopanje v morju. Popoldan so se udeležili zaključka srečanja, kjer so prejeli tudi plaketo za sodelovanje.
Josip Jerković - predsednik strokovne žirije
Zbor zveni izpiljeno v tehniki in zvoku, ter zelo zanimivo in logično v interpretacijah. Sopranski zvok je oblikovan in nosilen v vseh višinah. Dinamika se giblje v zelo velikih niansah, odvisno od skladbe (od ppp do ff), in se oblikuje v gibanju, ne samo v bloku. Tempa so gibka, eksplozivna, vedno lahka in ukazana. Melizmi so odpeti točno, stabilno in ritmično eksaktno, dikcija in artikulacija je usklajena in zgovorna. Odpevi so blagi in odločni, akordi so čisti, zvočni in bogati ne glede na to ali gre za konzonance ali disonance. Fraze teko spevno, fleksibilno, polifonski deli pa stabilno in sigurno v vsaki jakosti. Dirigentka vodi zbor nadzorovano, brez napora, smeje, nakazuje v istem gibu dinamiko in tempo, ritem in artikulacijo in vse kar je pevcu pomembno za dobro izvedbo. Vse je uigrano. Zbor je na koncu programa dodal uspelo priredbo hrvaške dalmatinske pesmi (Kad si bila mala Mare), kar je izzvalo dobro reakcijo publike in pokazalo maniro in poznavanje karakterja dalmatinske popevke in prekrasno dikcijo. To je bil dobro izbran gost za 39. srečanje hrvaških zborov.


Jasenka Ostojić Radiković - članica strokovne žirije
Tradicijo kvalitetnih umetniških ansamblov iz sosedne Slovenije, ki smo jih imeli priložnost slišati na preteklih srečanjih je nadaljeval z odličnim nastopom mlad Zbor sv. Nikolaja Litija. Vse skladbe programa so izvedene prepričljivo, stilsko in interpretativno jasno, ter glasovno uravnoteženo, homogenih jakosti . Manjše intonančne nestabilnosti pri sopranu (Močnik) in tenorju (Child), ter tandenca rasti intonacije pri Rachmaninovu so dale občutek kratkotrajne dekoncentracije ansambla. Impresionirala je široka paleta dinamičnih nijans, še posebej pianissimo possibile (Bardos), ter tonske nijanse prilagojene stilskim karakteristikam skladb (Gallus, Rachmaninov). Izvedba priredbe hrvaške narodne skladbe je bil simpatičen dodatek na koncu programa.


Massimo Brajković, član strokovne žirije
Fenomenalno; nimam česa dodati, ker do sedaj še nisem imel možnosti slišati boljši amaterski zbor. Njihovo muziciranje doseže quasi profesionalne domete. Posebno priznanje pevcem in aspekta intonacije. Razlika med tonalno in atonalno glasbo jim ne predstavlja nikakršnega problema. Velike, iskrene čestitke njihovi izvrstni zborovodkinji. Predlagam jim, da se preimenujejo v "Scoula cantotum sv. Nikolaj" ("Šola dobrega petja sv. Nikolaj").

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org