Koroška poje

Zbor sv. Nikolaja je v nedeljo, 12. marca 2006, sodeloval na prireditvi Koroška poje v Domu glasbe v Celovcu. Prireditev poteka vsako leto in jo organizira Krščanska kulturna zveza. Letošnja je bila posvečena 100 letnici Sodalitete in 100 letnici smrti Simona Gregorčiča.
Sodalitete je združenje slovenskih duhovnikov v krški škofiji. Ustanovil ga je krški škof Josef Kahn. Glavni namen je, da bi se duhovniki posvečevali in se med seboj podpirali pri pastoralnem delu. Zaslužni so tudi za velik prispevek k duhovni in kulturni rasti. Simon Gregorčič, imenovan tudi "goriški slavček", se je rodil leta 1844 na Vrsnem pri Kobaridu. Glavna tema njegove lirike je bila ljubezen do domovine in slovenstva. Sodi v absolutni vrh slovenskega pesniškega ustvarjanja v drugi polovici devetnajstega stoletja.





Slavnostna govornica je bila Bernarda Fink, med drugimi pa sta bila navzoča tudi škof dr. Alois Schwarz ter nadškof in metropolit msgr. Alojzij Uran.
Na prireditvi so nastopili še Oktet duhovnikov ljubljanske nadškofije, Zbor šolskih sester in duhovnikov Sodalitete, Marko Fink, MePZ J. P. Gallus, MePZ Danica ter MePZ Hrast iz Doberdoba.




Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org