Fotografije
Koncertni list

Tako pojo zlati

V okviru projekta Glasbene matice Ljubljana "Tako pojo zlati" je bil letos k sodelovanju povabljen Zbor svetega Nikolaja Litija z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič, ki je v preteklem letu z odličnostjo zaznamoval slovenski in mednarodni zborovski prostor. Zbor je v nedeljo, 27. februarja 2005, v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani pripravil celovečerni koncert. Izvajali so zborovsko duhovno glasbo in dela sodobnejših slovenskih skladateljev ter priredbe slovenskih ljudskih pesmi. Širok repertoar in odlično izvedene skladbe različnih stilov so bile jasen dokaz kakovosti mladega zbora. Navdušeno občinstvo v polni dvorani je z dolgimi aplavzi nagrajevalo trdo delo pevcev, in njihove odlične izvedbe in jih ob koncu koncerta še posebej nagradilo s stoječimi ovacijami in vzkliki navdušenja.



"Povabilo na koncert v Slovenski filharmoniji je bilo za nas velika nagrada, ki pa je hkrati pomenila tudi veliko odgovornost. Prvi samostojen koncert v tako priznani in akustično odlični dvorani prinese veliko nove volje do dela, a tudi malce strahu. Bo dobro? Bo šlo? Moramo priznati, da je bil prihod na oder ob pogledu na polno dvorano prijeten, in že ob prvih taktih glasbe je strah zamenjala naša velika želja po muzikalnem ustvarjanju. Iz skladbe v skladbo smo se vse bolje čutili in postajali eno z občinstvom. Dolgi aplavzi so nam ulivali novih moči. Ob dolgem stoječem aplavzu na koncu koncerta pa smo enostavno ostali brez diha …"

"Navdušen sem, nimam besed. Njihovi izjemni vokali, predanost glasbi in dana energija me je enostavno prepričala. Predstavili so raznovrsten repertoar, osvojili publiko z odličnimi izvedbami, predvsem pa v glasbo vložili veliko svoje duše. Včasih se mi je zdelo, kot da sem v drugem svetu. Njihovo petje je jasen dokaz, da se da ob trdem delu in dobrem strokovnem vodstvu iz povprečnih mladih glasov ustvariti kakovosten zbor. Čestitke zborovodkinji, vsem pevcem in obilo uspeha tudi v prihodnje."

Zborovodja in umetniški vodja Tomaš Tozon ter pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Glasbena Matica:
"Prevzeti od sinočnega nastopa vašega cenjenega zbora v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani čestitamo vsem pevkam, pevcem in zborovodkinji Heleni Fojkar Zupančič za zavidljiv dosežek, in se zahvaljujemo za vloženo delo. Ponosni smo na vas. Iskreno petje je bližnjica k sreči. Našli ste to pot, sledite ji, in nas še naprej razveseljujte."

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org