Koncert ob prazniku sv. Martina

 

Zbor sv. Nikolaja je v nedeljo, 21. novembra 2004, nastopil v neogotski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji na koncertu ob prazniku sv. Martina. Ko je mrak že nakazoval začetek novega tedna so se zbrali tisti, ki so ga tokrat želeli začeti drugače.

Mladostni glasovi pevk in pevcev Zbora sv. Nikolaja so se ta večer posvetili širjenju sreče, miru in sočutja. Vživeti v sporočila pesmi so skupaj z zborovodkinjo Heleno Fojkar Zupančič slikali globoke misli in jasna sporočila skladateljev - tistih, katerih življenja so že davno minila, in teh, ki pogumno stopajo po svojih poteh.

V sproščenem koncertnem vzdušju so pevci najprej predstavili izbrana dela slovenskih skladateljev od renesanse do danes. Drugi del pa je - ovit v mistiko gregorijanskih koralov v povezavi s sodobno zborovsko improvizacijo - povezal prostor in čas preteklosti v zaznavno sedanjost ter slikal nadčutne podobe neminljivosti in nespremenljivosti. Ob vrsti čutnih in doživetih pesmi, napolnjenih s težo vsakdana in trpljenjem samote, so pevci s svojstveno interpretacijo vedno znova ponudili rešitev, izhod iz zlatih kletk v dneve preprostosti in zaupanja.



Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org