Koncert ob 40-letnici skladatelja Damijana Močnika

 

1. decembra 2007 je v cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem potekal koncert ob 40. rojstnem dnevu svetovno priznanega skladatelje Damijana Močnika. V svet njegove glasbe so obiskovalce popeljali Cerkveni ženski zbor Andreja Vavkna, Žiga Faganel, Marta Močnik Pirc, Trobilni kvintet SNG Opera in balet Ljubljana, Klemen Karlin, Komorni zbor Megaron in Zbor sv. Nikolaja.

Zbor sv. Nikolaja je imel v zadnjih letih v svojem repertoarju več del omenjenega skladatelja, posebej tesno pa je bilo sodelovanje v zadnjih dveh letih, ko je Damijan Močnik za zbor napisal dve zborovski noviteti (Adventus Spiritus Sancti in Sacra religio).

Damijan Močnik, slovenski skladatelj, zborovodja in pedagog je bil rojen 30. november 1967 v Kranju. Leta 1991 je diplomiral iz kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Deluje kot zborovodja KZ Megaron, CŽePZ Andrej Vavken in kot glasbeni pedagog in vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu. Njegove zborovske skladbe prepevajo zbori širom sveta (Evropa, Amerika, Japonska...). K njegovi prepoznavnosti je pomembno vplivala zgoščenka Verbum supernum prodiens, ki jo je izdala založba Carus iz Frankfurta, še posebej pa skladba Christus est natus, ki jo je med mnogimi izvedel in posnel tudi Svetovni mladinski zbor pod vodstvom Garyja Gradna.

Nova kultura Litija, Valvazorjev trg 1, SI-1270 Litija, Slovenija | e-mail: info@litija.org